Hyvä tietää ennen yhteydenottoa...

Kun harkitsette pennun ottamista, on hyvä tutustua rotuun ja sen yksilöihin esimerkiksi näyttelyissä, harrastuksissa sekä harrastajien kotona, jos se vain on mahdollista. Kutsun rodusta kiinnostuneet ihmiset mielelläni kotiimme tutustumaan koiriimme ja meihin ihmisiin. Suosittelen myös kirjoittamani punaisen irlanninsetterin rotuesittelyn lukemista sekä tutustumista rotuyhdistyksen sivuihin.


Kasvatusperiaatteistani:

Olen aina ollut kiinnostunut eläinten kasvattamisesta, rodunjalostuksesta sekä genetiikasta. Pienenä tyttönä kasvatimme sisareni kanssa jyrsijöitä omakotitalomme yläkerrassa, nyt olemme molemmat siirtyneet koirien pariin. Seuraan mielenkiinnolla myös muita rotuja, kennelmaailman yleistä kehitystä ja jalostuksessa sekä tieteessä tapahtuvia uudistuksia. Uusia tuulia haistellessa on kuitenkin hyvä pitää myös kokeneiden kasvattajien ja koiraihmisten hiljainen tieto mielessä ja pyrkiä yhdistämään nämä mahdollisimman hyvin koirankasvatuksessa.

Kasvatusperiaatteissani on säilynyt sama punainen lanka alusta saakka: Tarkoituksenani on kasvattaa pienimuotoisesti korkealaatuisia ja monipuolisia, terveitä ja hyväluonteisia koiria myös muille iloksi. Periaatteeni ovat kuitenkin hioutuneet hieman vuosien varrella ja tavoittelen myös eettisellä pohjalla kestävää koirankasvatusta. Suunnittelen jokaisen pentueeni huolella ja tulevaisuutta ajatellen: tarkoituksenani on aina joko saada rotua jollain tapaa eteenpäin tai säilyttää jotain minulle rodussa tärkeää ominaisuutta. Mikäli epäröin pentuetta suunniteltaessa ottaisinko itse pennun kyseisestä yhdistelmästä kotiini, päädyn jättämään pentueen tekemättä kokonaan. Nämä periaatteet ovat pitäneet oman seulani jalostuskoirille tiukkana, ja olen jättänyt käyttämättä koiriani jalostukseen sekä sulkenut niitä jalostuksesta pois terveys- ja luonneasioiden vuoksi. Tämän vuoksi meillä on syntynyt vain vähän pentueita, vaikka olen saanut kasvattajanimeni jo melkein vuosikymmen sitten.

Tärkeysjärjestykseni jalostuksessa on seuraava: Tärkein ominaisuus koirassa on sen luonne enkä käytä jalostukseen koiraa, joka ei kykene elämään normaalia perhe-elämää tai joka kärsii esimerkiksi vakavasta eroahdistuksesta. Toiseksi tärkein ominaisuus on koiran terveys ja olen erityisen tarkka koirien immuunijärjestelmään liittyvistä asioista, kuten yliherkkyyksistä. Nämä ovat yleensä myös ne arkeen eniten vaikuttavat asiat. Kolmanneksi tärkeintä minulle on koiran terve ja tasapainoinen rakenne ja sen liikkeet ja viimeisenä tulevat roduille tyypilliset yksityiskohdat ja piirteet kuten väri, valkoiset merkit tai silmien muoto. Koiran suku ja sen ominaisuudet vaikuttavat jalostuspäätöksiini myös vahvasti, sillä loppujen lopuksi jätän mieluummin pentueen käyttämättä jatkojalostukseen kuin riskeeraan tulevien koirien terveydellä ja luonteella. 

Irlanninsetterit ovat jakautuneet ensin käyttö- ja näyttölinjaan ja sen jälkeen näyttölinja on jakautunut vielä useampaan erilaiseen tyyppiin: yhdysvaltalaiseen, australialaiseen sekä brittiläiseen. Minun mielestäni jokaisessa näistä tyypeistä on hyviä ja huonoja puolia, ja haluan pyrkiä yhdistämään ne hyvät puolet yhteen säilyttäen kasvateissani samalla mahdollisimman laajan geneettisen variaation.

Kannustan tutkimaan koirien terveyttä ja tuomaan tuloksia julkiseksi ihmisille, jotta lisäisimme avoimuutta ja tietoa koirankasvatuksessa. Toisinaan tieto lisää tuskaa, mutta pitkällä aikavälillä informaatio tuo ainoastaan positiivisia tuloksia koiranjalostukseen.

Tavoitteeni ovat korkealla, mutta uskon vahvasti, että koirankasvatuksen ja rodunjalostuksen tulee olla eettisesti kestävällä pohjalla ja kasvattamisessa pitää olla tiettyä pitkän ajan suunnitelmallisuutta kestävän ja terveen rodun säilyttämiseksi.


Harkitessasi pentua:

Harkitsen kasvattamiani pentueita tarkasti ja toivon saavani kasvateistani hyväluonteisia, terveitä ja kauniita koiria, joiden kanssa on mukavaa ja antoisaa elää. Toivon myös, että ne tuottaisivat omistajilleen sitä samaa iloa ja rakkautta, mitä itse saan elämästäni koirieni parissa. Perheessämme syntyy pentuja harvakseltaan ja panostan niiden varhaiskasvatukseen ja haluan tarjota pennuille mahdollisimman hyvät lähtökohdat viettämällä pentujen kanssa aikaa, sosiaalistamalla niitä uusiin asioihin ja terveystarkastamalla ne eläinlääkärissä.

Kasvattini ovat minulle tärkeitä ja toivon, että ne pääsevät yhteistyökykyisiin koteihin. Olen itse kasvatinomistajilleni tavoitettavissa aina ja toivon myös itse kuulevani, mitä koirille kuuluu. Toivon pennuille harrastavia koteja, mutta se ei ole ehdoton vaatimus; tärkeintä minulle on saada koira hyvään kotiin - harrastettiin siellä sitten aktiivisesti tai ei.

Haluan pitää oman perheemme koiramäärän kohtuullisena, jotta jokainen koiramme saisi tarvitsemansa huomion ja omaa aikaansa, siksi tarvitsen luotettavia ja yhteistyökykyisiä sijoitus- ja osaomistuskoteja pennuille.
Saara Mattero
Espoo

puh: 045 630 2455
saara@kennelpareesa.com